20 otázek a odpovědí pro vegana/20 questions and answers for vegan

Jelikož se mi v poslední době čím dál tím více stává, že na mě padají různé otázky z oblasti mého životního stylu a jelikož jsou vesměs podobné, rozhodla jsem je sepsat právě do tohoto článku. Pokud si tento článek přečtete, určitě ho berte pořádně na vědomí, jelikož na něj bude navazovat jedna z blížících se soutěží. A teď se do toho teda pustíme.

1) Jak dlouho už jsi vegan?
Veganem jsem cca od srpna-října 2015

2) Pocítila jsi po přechodu na veganství nějaké zvláštní účinky?
Určitě ano. První týdny a měsíce popravdě moc ne, přišlo to asi po čtvrt roce. Převážně kvalita pleti takové celkové odlehčení organismu. Přestala jsem mít dokonce problémy s trávením.

3) Co pro tebe znamená pojem veganství? Jak striktně ho vlastně bereš?
Žitnotní styl bez pocitu nadřazenosti s co nejmenším negativním dopadem na ekologii. Dodržování určitých pravidel - odmítání mléka, masa, vajíček, kožešin, cirkusů. Přispívání určitými vlastnostmi a myšlenkami či akcemi k ukončení tyranie.

4) Jakou vegan sladkost máš za nejoblíbenější?
Asi určitě RAW tyčinky...... neznám nic lepšího.

5) A kde bereš bílkoviny?
Bílkoviny beru z luštěnin, zeleniny, tofu, tempehu, ořechů a ze všech dalších milionů potravin.

6) A co ta RAW strava?
Asi takhle. Raw stravu bych neházela do pytle. Mám k ní své výhrady, jelikož si myslím, že některé potraviny úpravu potřebují, ale snažím se dopídit k tomu podstatnému a doufám, že mě nějaká kniha obohatí natolik, že se pokusím do dalších receptů.

zdroj: www.weheartit.cz

7) Jak si dokážeš, když sportuješ, doplňovat všechny živiny?
Chce to plánování, vědomosti a zájem o jídlo a jeho přípravu. Také to chce občas nějakou radu od trenérů, nebo specialistů, ale to ponejvíc před závodem,

8) Není veganství drahé?
Ne, není. Připravuji článek na téma - nákup vegana a masožravce, abyste mohli porovnat konkrétní případ.

9) A co domácí a BIO?
Mění to snad něco na tom, že se nezneužívají zvířata pro chuťové buňky? NE

10) Co si myslíš o bezlepkové dietě?
Myslím si, že v některých ohledech je fajn. Rozhodně je super odnaučit se konzumovat pečivo, ale opět v rámi mezí.

11) Jak se stavíš k veganství ohledně dětí?
Myslím si, že vegan strava je vhodná jak pro těhotné, též pro dětský věk. Jsme ale s přítelem rozdílní v oblasti životního stylu, proto jsme dohodnutí na pravidlech.

12) A ty jako nejíš ani ryby?
Mám to komentovat? Pokud ryba roste na stromě a je to rostlina, budiž.

13) Jde změnit životní styl z masožravce na vegana během dne?
Myslím si že úplně ne, chce to postupný přechod. Určitě by do toho neměl jít člověk, který o veganství nic neví. Chce to mít určité znalosti v oblasti vitamínů a náhrad. Také je vhodné se zajímat o původ potravin a mnoho dalších informací.

14) Veganství a hubnutí? Jak to s tím je?
Myslím si, že člověk veganstvím zhubne, ale způsobeno je to vyřazením živočišných tuků z potravy. Rozhodně pokud sportujete, tak vám to bude pálit.

15) Jak to máš s testovanou kosmetikou?
Kupuji v zásadě netestovanou kosmetiku a myslím, že je i kvalitnější. Rozhodně nikdo nemůže tvrdit, že když ho nějaký certifikát opravňuje k prodeji netestované kosmetiky, tak skutečně netestovaná je. Častěji se zajímám o fungování celé firmy, o jejich zájem o zvířata atd. Mezi firmy, které preferuji patří Manufactura, LUSH, Urban Decay, Milani cosmetics.

16) A co palmový olej? Jak řešíš ten?
Abych řekla pravdu, tato kauza mě velice zajímá, ale myslím si, že je tu spousta jiných olejů, které by si zasloužili větší pozornost, týkající se dopadu na životní prostředí. Rozhodně jsem proti. 

17) Je podle tebe výhodnější produkty vyrábět, nebo nakupovat?
Myslím, že je lepší si třeba rostlinná mléka vyrábět alá.... alpro mandlové mléko s dvěma procenty mandlí? Myslím že v tomhle případě to není to pravé ořechové,

18) Jak tvůj životní styl berou přátelé?
Úplně normálně. Není to snad choroba ne?

19) Kolik lidí kvůli tobě změnilo svůj životní styl?
Přibližne dva až tři.

20) Dokázala by ses navrátit zpět z vegan stravy na masožravce?
NE. Už bych to nedokázala. Věděla jsem přesně proč do toho jdu a můj názor je takový, že kdo skončí s veganstvím, nikdy veganem nebyl.

Přeji krásný zbytek dne, Vaše Ellie


Komentáře

  1. Natka Lavičková22. března 2016 v 11:50

    Ahojky. Můžu se zeptat kam můžu napsat svoje otázky na tebe? :) s tou netestovanou kosmetikou to mam takytak sama vegan nejsem ale taky nekupuju nic testovanýho. Rozčilujou mě drahý značky jako Clinique,Max Factor,Vichy,Victorias Secret nebo Too Faced a prostě i s těma jejich prachama testujou jak svině! těšim se na ten nákup sama jsem kupovala něco veganskýho a pokaždý to vyšlo dost draze tak by mě zajímalo kde nakoupim levnějc ;) dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, otázky lze posílat na FB do zpráv. Určitě proběhne ještě další článek na toto téma. Nákup už se chystá v brzké době :) děkuji za zájem. Ellie

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky